سفارش تبلیغ
صبا ویژن

گل نرگس Narcissus

خانواده و مضیقه

اگر خانواده فردی در مضیقه باشند، ولی به دیگران کمک کند،

از نظر شرعی چه صورتی دارد؟

  در این سؤال دو واژه است که باید توضیح داده شود: خانواده و مضیقه.

خانواده عرفاً به زن و فرزندان گفته می‏شود. البته گاهی به مطلق خویشان نزدیک گفته می‏شود. اگر مراد از خانواده، همسر و فرزندان باشد، رسیدگی به آنان و دادن خرجشان بر مرد واجب است، زیرا همسر واجب النفقه انسان است، یعنی بر مرد واجب است مخارج زندگی را اعم از خوراک، پوشاک، مسکن و... در حد شأن او تهیه کند. همین طور مخارج زندگی فرزندان را تا وقتی که به حد اداره کردن خود نرسیده‏اند، بر پدر واجب است.

اگر خانواده پدر و مادر باشند؛ دادن مخارج زندگی آنها نیز در صورتی که نیازمند باشند، بر فرزندان واجب است. رسیدگی و کمک مالی کردن به سایر خویشان در حد توان از باب صله رحم بسیار مطلوب و مورد سفارش روایات و آیات الهی است.

از برخی احکام فقهی استفاده می‏شود تا وقتی که از خویشاوندان، شخص نیازمندی وجود داشته باشد، نوبت به دیگران نمی‏رسد. از جمله احکام زکات مخصوصا. زکات فطره این است که با وجود خویشان فقیر، نوبت به دیگران نمی‏رسد.

آیات قرآن نیز بر رسیدگی به خویشاوندان تأکید فراوان دارد.

مراد از مضیقه این است که یک وقت از جهت مخارج لازم زندگی در مضیقه هستند و یک وقت مخارج لازم زندگی را دارند، ولی درتوسعه آن در مضیقه هستند. اگر در مخارج لازم زندگی (که همان موارد واجب است) در مضیقه هستند، باید مخارج واجب زندگی زن و فرزندان را پرداخت نمود و نمی‏توان از زیر بار آن شانه خالی کرد و به دیگران رسیدگی نمود. اگر مخارج لازم پرداخت می‏شود، ولی از توسعه زندگی خودداری می‏شود، توسعه بر عیال و روبراه کردن زندگی آنان خوب است، گرچه کمک به دیگران و ایثار کردن در چنین مواردی نیز خوب و بلکه شایسته‏تر است.