سفارش تبلیغ
صبا ویژن

گل نرگس Narcissus

عدم تساوی زن و مرد(1)

چرا زن و مرد در بسیاری از موارد با هم مساوی نیستند

و به اندازه هم حق انتخاب ندارند؟

 خواهر گرامی , در ابتدای نامه ی شما با اظهار نگرانی آمده است که چرا پسران در گزینش همسر, آزادی واختیارات فراوان دارند اما دختران از چنین اختیاری محروم می باشند؟! در این خصوص به اطلاع شمامی رسانیم و می گوییم : اگر مورد سئوال و نگرانی شما از وضع موجود فرهنگی باشد, ما هم همانند شما به آن معترف و منتقد می باشیم . متأسفانه وضع فرهنگی جامعهء ما مطلوب نیست . برخی از افراط و تفریطها درفرهنگ ما ایرانیان وجود دارد که حاصل آن همان چیزهایی است که در نامه ی خویش به آن اشاره نموده اید. آرزوداریم که مسئولان فرهنگی و مربیان پرنفوذ جامعه ی ما با درایت و پختگی بکوشند دردها و ضعف ها را بزدایند.اگر بگویید: این فرهنگ از اسلام آمده است و به آن انتقاد داشته باشید, در پاسخ می گوییم : این قضاوت درست نیست , چون اولاً: در زمان پیامبر (ص ) و صدر اسلام امر ازدواج خیلی آسان بود. پیشنهاد ازدواج هم از جانب مردها و خانواده ی آنان صورت می پذیرفت و هم از جانب خانواده ی زنان . در آن زمان (و فرهنگی که پیامبر (ص )ارائه داد) هیچ ناپسند و قبیح نبود که زن شوهر مرده , بعد از انقضای عده مجدداً ازدواج کند. فرهنگ آن زمان پذیرای این امر بود و اسلام بر این تأکید دارد.

ثانیاً: در زمان پیامبر (ص ) بسیاری از زنان با فضیلت و متدین بعد از مرگ شوهر, برای دومین , نیز سومین بارازدواج می کردند. و مردم آن را می پذیرفتند, مثلاً اول به عقد جعفر بن ابی طالب (جعفرطیار) درآمد. بعد از شهادت جعفر و انقضای عده , ابوبکر را به عنوان شوهر خود پذیرفت و به عقد او درآمد.بعد از درگذشت ابوبکر, همسر علی بن ابی طالب (ع ) شد. حضرت خدیجه کبری بعد از درگذشت شوهر اول برای دومین بار ازدواج نمود و بعد از مرگ شوهر دوم و انقضای عده به عقد پیامبر اسلام (ص ) درآمد.

حال اگر در این زمان و در جامعه ما زن با فضیلتی چنین کاری بکند, مردم به او خرده می گیرند و نمی پسندند.پس این مشکلات مربوط به اسلام نیست , مربوطه به عرف و جامعه ی ما است .

ثالثاً: در زمان پیامبر (ص ) دختران زود شوهر می کردند, ولی امروزه و در فرهنگ ما ایرانیان این کار پسندیده نیست .

رابعاً: در زمان پیامبر (ص ) مهریه در ازدواج کم و اندک بود و مردم به راحتی ازدواج می کردند, ولی در فرهنگ ماایرانیان روز به روز مهریه با چشم هم چشمی ها سنگین و سنگین تر می شود, با این وجود ازدواج برای جوانان خیلی مشکل شده است .

خامساً: در زمان پیامبر (ص ) در ازدواج مخارج و هزینه های زیاد بر دوش داماد و خانواده ی عروس و جهیزیه های سنگین وجود نداشت , ولی امروزه در فرهنگ ما وجود دارد.

حال اگر ما در پی عمل به دستورهای اسلام باشیم , بسیاری از این مشکلات مرتفع می گردد و دختران و پسران به راحتی می توانند ازدواج کنند.

البته مسئله خواستگاری , مسئله جداگانه ای است که به طبیعت زن و مرد برمی گردد که دست آفرینش الهی , مردرا طالب و عاشق و زن را مطلوب و معشوق قرار داده است .

مرد را خواهان و زن را موجودی که مورد خواهش قرار می گیرد, قرار داده است و این اهانت به شخصیت زن یاتنزل دادن مقام او نیست , بلکه چه بسا به ارزش و مقام و موقعیت او ارج نهاده است که او را معشوق و مطلوب قرار داده است . هر که را بخواهد, می پذیرد و هر که را نخواهد, رد می کند.

می توانید در این خصوص به کتاب نظام حقوق زن در اسلام و مسئله حجاب از استاده شهید مطهری مراجعه فرمایید.