سفارش تبلیغ
صبا ویژن

گل نرگس Narcissus

عوارض و آسیب های معنوی و اخروی ‏‏ استمنا

عوارض  و آسیب های معنوی و اخروی ‏‏ استمنا

 

 د) آسیب‏های معنوی و اخروی‏

 همه آسیب‏های سه گانه که سخن از آنها به میان رفت قابل اصلاح و جبران است اما آسیب معنوی به این راحتی قابل جبران نیست چون اولاً: آسیب به قلب و دل است که هیچ بعد از وجود آدمی به ارزش، کارایی، حساسیت و لطافت قلب و دل او نیست. به تعبیر قرآن و روایات اسلامی، گناه به انسان سرازیر می‏شود و آن را فاسد و از کار می‏اندازد. ثانیاً: این آسیب فقط دنیوی نیست.

 قرآن کریم می‏فرماید: چنین نیست که بعضی خیال می‏کنند، بلکه اعمال خلافشان چون زنگاری بر دل‏هایشان نشسته، لذا از درک حقیقت وامانده‏اند:   «کلا بل ران علی قلوبهم ما کانوا یکسبون»     (مطففین، آیه 14)

 کلمه «ران» در آیه مذکور به معنای زنگار است. زنگ یا زنگار در امور مادی همان چیزی است که روی فلزات و اشیای قیمتی می‏نشیند، همان لایه قرمز رنگی که بر اثر رطوبت هوا روی آهم و مانند آن ظاهر می‏شود و معمولاً نشانه پوسیدن و از بین رفتن شفافیت و درخشندگی آن و در نهایت ضایع شدن و از بین رفتن آن است. (تفسیر نمونه، ذیل آیه 14 مطففین.)

 آری، بدترین اثر گناه، تاریک ساختن قلب و از میان بردن نور علم و حس تشخیص است. «گناهان از اعضا و جوارح سرازیر قلب می‏شوند» (همان)

 مرحوم علامه طباطبایی رحمه الله در تفسیر المیزان (ذیل آین مطففین: 14) می‏فرماید: از آیه شریفه سه نکته استفاده می‏شود:

 1. اعمال زشت، نقش و صورتی به نفس و روح انسان می‏دهند؛

 2. این نقش و صورت خاص، مانع آن است که نفس آدمی حق و حقیقت را درک کند؛

 3. نفس آدمی به حسب طبع اولیه‏اش صفا و جلایی دارد که با داشتن آن، حق را آن طور که هست درک میکند. قلب از دیدگاه قرآن جایگاه مهمی دارد قرآن کریم اولاً: قلب را مهم‏ترین مرکز شناخت در انسان معرفی می‏کند. ثانیاً: بیماری قلب را مهم‏ترین بیماری به حساب می‏آورد و از این بیماری به تعابیر مختلف و عجیب یاد می‏کند: قلب بیمار، قساوت قلب، انحراف قلب، زنگار قلب، کور شدن قلب، مهر شدن قلب، قفل شدن قلب و بالاخره از همه مهمتر مردن قلب. که جمعاً بیش از هفتاد و دو مورد آمده است.

 در اهمیت گناه از دیدگاه اسلام همین بس که اسلام اولاً: کیفر و اثر آن را منحصر به دنیا نکرده است.(مائده، آیه 33) ثانیاً: از اندیشه و فکر گناه هم منع کرده است تا گناه را از سرچشمه خشک کند. علی (ع) می‏فرماید: کسی که در انجام گناه زیاد فکر کند، بالاخره به گناه کشیده می‏شود (غررالحکم).  ثالثاً: از گناه به عنوان درد و بیماری یاد کرده است. (علی (ع) برای دل‏ها بیماری‏ای، دردناک‏تر از گناه نیست (بحار الانوار، ج 73، ص 342).  رابعاً: از رفاقت و دوستی با گنهکار و شرکت در مجالس گناه به شدت نهی کرده است. علی (ع): بر فرد مسلمان شایسته نیست که با گنهکار طرح رفاقت و دوستی بریزد. (وسائل الشیعه، ج‏2، ص  269). خامساً: ترک گناه را بهترین عبادت برشمرده است. (علی (ع): برتری عبادت، دوری گزیدن از گناه است.)

 این‏ها بخش بسیار اندک از هشدارهایی است که اسلام برای دفع اثر زیانبار گناه به انسان‏ها داده است.

 برای این که به تأثیر گناه بر دل و قلب بیشتر پی ببریم، به عنوان نمونه به ذکر چند روایت اکتفا می‏کنیم:

 رسول اکرم (ص) می‏فرماید: وقتی انسان مؤمن گناهی را مرتکب می‏شود، لکه سیاهی در قلبش پیدا می‏شود که اگر دل از آن بکند و توبهکرده و از خداوند آمرزش طلبد دوباره قلبش شفاف می‏شود و اگر گناه را ادامه دهد، سیاهی تمام قلبش را فرا می‏گیرد. (تفسیر المیزان، ذیل آیه 14 مطففین)

 رسول گرامی اسلام(ص): وقتی حرام‏ها نادیده گرفته شود و کسی مرتکب آن‏ها شود، خداوند طوری بر دلش مهر می‏زند که بعد از آن دیگر قدرت درک و فهم را نداشته باشد. (محمد هویدی، التفسیر المعین.)

 دیگری بر قلب وارد شود به جایی می‏رسد که تمام قلب را فرا گرفته و آن را وارونه می‏کند. (تفسیر المیزان، ذیل آیه 14 مطففین)

 ظرف، وقتی وارونه شود هیچ چیز در آن قرار نمی‏گیرد، قلب هم در اثر گناه طوری وارونه می‏شود که دیگر علم و حقیقت در آن جای نمی‏گیرد.

 خودارضایی هم که اسلام به شدت از آن نهی کرده است شاید از همین بابد باشد که اثر در قلب و دل آدمی می‏گذارد و آثار روحی و روانی خودارضایی که در بخش (ب) بیان گردید، عمدتاً از همین بیماری دل ناشی می‏شود. در این جا چند روایت در مورد اثر معنوی گناه خودارضایی بیان می‏کنیم به امید آن که تو ای جوان عزیز و برومند، ای که چشم امید پدر ومادر و جامعه به توست، ای آینده ساز خود و جامعه اسلامی و بالاخره تو ای مبتلا به این گنه خانمان‏سوز و هلاکت بار به خود آیی و تا دیر نشده خود را از این مهلکه و باتلاق نجات دهی، بدان که می‏توانی، حتماً می‏توانی!

 1. امام صادق(ع): روز قیامت خداوند با شخص خودارضا گفت و گو نمی‏کند و از چشم خدا می‏افتد. (میزان الحکمة، ح 18749)

 2. رسول خدا(ص): لعنت خدا و ملائکه خداوند و تمام بشر بر شخص خودارضا. (همان، ح 18748)

 3. رسول خدا(ص): کسی که خودارضایی می‏کند، ملعون است. (همان، ح 18751)

 4. امام صادق(ع): خودارضایی گناه بزرگی است که خداوند در قرآن از آن نهی فرموده است. (همان، ح 18750)

 5. امام صادق(ع): برای کسی که خودارضایی کند در قیامت عذاب دردناکی در نظر گرفته شده است. (همان، ح 18749)