اهتمام اسلام نسبت به بهداشت دهان بحدی است که از هر موقعیت مناسب جهت آموزش بهداشت و تأکید به مسواک استفاده می نماید . آیین مقدس اسلام به حدی برای مسواک زدن ارزش قائل است که پیامبر گرامی اسلام آنرا سنت انبیاء الهی دانسته اند ( السّواک من سُنن المرسلین ) و حتی بصورت امر به معروف به مؤمنینی که از این سنت نبوی غفلت می ورزند هشدار می دهد . پیامبر اکرم ( ص ) با عده ای برخورد کردند که دندانهای زرد و آلوده داشتند بلافاصله آنها را مورد توبیخ قرار داده می فرمایند . مالی اریکم قلجا مالکم لاتستاکون ؟ یعنی چرا دندانهای شما را زرد و آلوده می بینم ، چرا مسواک نمی کنید .
حتی امام صادق افرادی را که اهل مسواک نیستند از چهارچوب ارزشهای انسانی خارج می دانند .
می فرمایند : آیا همه مردم را جزء افراد با فضیلت و کمال بشمار می آوری ؟ کسانی را که مسواک نمی زنند مجزا کن . شخصی از امام کاظم ( ع ) راجع به کسانی که شب خیزی برای نماز دارند و مسواک در دسترسشان نیست سئوال میکند . حضرت می فرمایند با انگشت مسواک کنید .
بنابراین با این همه تعالیم ارزشمند و دقیق که کوچکترین مسئله ای فراموش نشده است . دیگر جایی برای تعلل و سهل انگاری در انجام این دستور وجود ندارد . و پایین ترین حدی که برای مسواک زدن بیان شده این است که با انگشت خود لثه ها را ماساژ دهند .
یادداشت مرتبط: تغذیه در دوران بلوغ
مسواک جزء فطرت انسانی است :
میل به نظافت در وجود آدمی بودیعت نهاده شده است و شکی نیست که مدتها قبل از اسلام برای پاک کردن دندانها ابزاری بکاربرده شده ولی به احتمال قوی جنبه زیبایی داشته نه بهداشتی و برای پاک کردن دندان قوانین و مقررات وضع نشده بود و همانگونه که بوسیله پیامبران به آفرینش و هستی توجه گردیده ، مسواک زدن هم بعنوان شستشوی دندان که متکی به بهداشت و سلامتی بوده و باید مقرراتی داشته باشد . از پیامبران شروع گردیده و این عمل را اقتضای فطرت می دانند چنانچه پیامبر اکرم فرمودند :
السواک من الفطره یعنی مسواک زدن اقتضای فطرت است . نبی گرامی اسلام و ائمه هدی علیه السلام تنها به لزوم و مداومت مسواک بسنده نکرده اند بلکه از جنبه های مختلف نیز آن را مورد توجه قرار داده اند و این حاکی از اهمیت اصل موضوع است .
* فوائد و اثرات مطلوب مسواک
امام باقر ( ع ) می فرمایند : لم یعلم الناس ما فی السواک لاباتوه معهم فی لحاف
یعنی اگر مردم می دانستند مسواک چه خواصی دارد آنرا با خود به بستر می بردند
در روایتی دیگر از حضرت صادق ( ع ) نقل شده که امام صادق ?? خاصیت از مسواک کردن بیان فرموده اند .
در مسواک دوازده فایده است :
سنت پیامبران است
پاک کننده دهان است
جلادهنده چشم است
باعث خشنودی خداست
بلغم را دفع می کند
حافظه را زیاد می کند
دندانها را سفید می کند
بوی دهان را از بین می برد
لثه را محکم می کند
اشتهای طعام را زیاد می کند
حسنات را هفتاد بار مضاعف می کند
منبع: http://www2.irib.ir/health
یادداشت مرتبط: تغذیه در دوران بلوغ