سفارش تبلیغ
صبا ویژن

گل نرگس Narcissus

واکنش‌های متضاد مقامات جهان به اعدام صدام

به دار آویخته شدن صدام دیکتاتور مخلوع عراق در بغداد بلافاصله با واکنش‌ محافل مختلف سراسر دنیا همراه بوده و دولت‌ها و سازمان‌ها بیانیه‌ها و اظهارات مختلفی درباره اعدام دیکتاتور عراق منتشر کردند و ابراز داشتند.


به گزارش‌ خبرگزاری فارس، "حمیدرضا آصفی" معاون وزیر امور خارجه کشورمان اعلام کرد که ایران از اعدام صدام استقبال می‌کند و اعدام وی را پیروزی برای همه عراقی‌ها می‌داند.
جرج بوش، رئیس جمهوری آمریکا از مرگ صدام به عنوان نقطه عطفی در راه ساختن دموکراسی عراق یاد کرده و تصریح کرد این امر به خشونت‌های مرگبار در عراق خاتمه نخواهد داد.
بوش در بیانیه‌ای اعلام کرد: «اعدام صدام در پایان سال دشواری برای مردم عراق و نیروهای ما به وقوع پیوست.»

وی افزود: «اجرای عدالت درباره صدام حسین به خشونت‌های در عراق خاتمه نمی‌دهد اما نقطه عطفی در روند تبدیل عراق به کشوری دموکراتیک است که بتواند کشور را اداره، حفظ و از آن دفاع کند و همپیمانی در نبرد با تروریسم باشد.»
صدام بامداد امروز به اتهام کشتار 140 نفر از مردم روستای شیعه‌نشین دجیل در سال 1982،‌ اعدام شد.

انگلیس نیز که سال 2003 در کنار آمریکا برای سرنگونی صدام به عراق حمله کرد در واکنش به این امر اعلام کرد صدام به جزای خود رسید.
لندن در عین حال بر مخالفت خود با مجازات اعدام تاکید کرد.
"مارگارت بکت" وزیر امور خارجه انگلیس در بیانیه‌ای گفت:‌ «من از این واقعیت که صدام در یک دادگاه عراقی بخاطر برخی از جنایاتی محاکمه شد که علیه مردم این کشور انجام داده بود، استقبال می‌کنم. وی اکنون به جزای اعمال خود رسید.»

در ادامه این بیانیه آمده است: «دولت انگلیس از مجازات اعدام در عراق و هیچ جای دیگر حمایت نمی‌کند. ما طرفدار خاتمه مجازات اعدام در سراسر دنیا بدون توجه به نام فرد خاطی و جنایتکار هستیم. ما موضع خود را به روشنی برای مقامات عراقی اعلام کرده‌ایم. اما به تصمیم‌شان به عنوان ملتی مستقل احترام می‌گذاریم.»
ژاپن یکی دیگر از همپیمانان نزدیک آمریکا در عراق با اعلام احترام به تصمیم عراقی‌ها اعلام کرد: «این تصمیمی است که از سوی دولت جدید و بر اساس قانون اتخاذ شده است. ما به آن احترام می‌گذاریم.»
استرالیا که در حمله به عراق مشارکت نظامی با آمریکا و انگلیس داشت و از مخالفان اعدام است، در واکنش به این امر تصریح کرد که به آن احترام می گذارد و از آن به عنوان لحظه مهم برای کشور عراق یاد کرد.

در بیانیه "الکساندر داونر" وزیر امور خارجه استرالیا آمده است: «صرف‌نظر از دیدگاه‌هایی که درباره مجازات اعدام وجود دارد. دولت عراق از موضع دولت استرالیا در مخالفت با مجازات مرگ آگاه است. ما باید به حق دستگاه قضایی کشورهای مستقل برای قضاوت درباره جنایاتی که علیه مردم کشورشان روا داشته شده، احترام بگذاریم.»
دولت استرالیا افزود: «صدام پس از برگزاری دادگاه عادلانه و تقاضای تجدید‌نظر، به جزای کار خویش رسید. امری که وی برای هزاران قربانی رژیم خود قائل نشد.»

از سوی دیگر برخی از سازمان‌ها و نهادهای بین‌المللی نیز واکنش‌هایی به اعدام صدام داشته‌اند که از جمله آنها به دیده‌بان حقوق بشر می‌توان اشاره کرد که اعدام صدام را محکوم و اعلام کرد: «تاریخ قضاوت خواهد کرد که محاکمه و اعدام صدام خشن بود.»
"ریچارد دیکر" مدیر برنامه عدالت بین‌المللی دیده‌بان حقوق بشر گفت: «صدام مسئول نقض و اقدامات گسترده و وحشتناک علیه حقوق بشر بوده است. اما این اقدامات هر چقدر وحشیانه باشند نمی‌تواند اعدام وی را توجیه کند. اعدام مجازاتی غیرانسانی است.»
دیکر در بیانیه‌ای اعلام کرد: «آزمون تعهد دولت به حقوق بشر با استناد به شیوه برخورد آن با متجاوزان جنایتکار سنجیده می‌شود. تاریخ نشان خواهد داد که محاکمه دجیل پرنقص و اعدام صدام خشن بوده است.»

فرانسه که از مخالفان جنگ عراق و مجازات اعدام است، گفت: «این تصمیم دولت مستقل عراق بود.»
پاریس عراقی‌ها را به آشتی ملی دعوت و وزارت خارجه این کشور در بیانیه‌ای اعلام کرد:‌ «فرانسه از همه عراقی‌ها می‌خواهد به آینده بنگرند و برای رسیدن به اتحاد و آشتی ملی فعالیت کند. اکنون بیش از هر زمان دیگری باید استقلال و ثبات به عنوان هدف مردم در عراق قلمداد شود.»
در این بیانیه آمده است: «فرانسه همچون دیگر همپیمانان اروپایی طرفدار منع اعدام است. اعدام صدم تصمیمی مردم و مقامات مستقل عراق بوده است.»

مالزی که ریاست کنونی بر سازمان کنفرانس اسلامی را برعهده دارد در بیانیه‌ای اعلام کرد که اعدام صدام ممکن است به خونریزی بیشتری در عراق بینجامد.
سید "حامد البار" به خبرگزاری فرانسه گفت:‌ «جامعه بین‌الملل و بسیاری از مردم مخالف اعدام هستند و روند کار را زیر سوال می‌برند. ما تعجب کردیم که آنها بی‌درنگ این کار را کردند. به نظر می‌رسد پیامدهایی در پیش خواهد بود. امید ما تنها این است که آنها بتوانند این پیامدها را کنترل کنند. زیرا مناقشه خاتمه نخواهد یافت. این امر پاسخ خوبی برای این امر نبود.»
پارلمان روسیه نیز پیش‌بینی کرد که اعدام صدام بی‌ثباتی و پیامدهای شدیدی در این کشور جنگ‌زده و منطقه خواهد داشت.
"میخائیل مارگلوف" رئیس کمیته روابط بین‌المللی مجلس اعلای روسیه گفت: «این امر [اعدام صدام] پیچیدگی تازه‌ای ایجاد خواهد کرد. این امر اوضاع نه‌تنها عراق بلکه کل خلیج فارس را بی‌ثبات می‌کند.»

عفو بین‌الملل اعدام شتابزده صدام را اشتباه خواند و اعلام کرد: «این امر نشان می‌دهد قربانیانی که در زمان رژیم وی از عدالت محروم بودند اکنون نیز این حق به آنها داده نشد که عدالت رعایت شود.»
"راناب موخرجی" وزیر امور خارجه هند نیز گفت: «ما امیدوار بودیم اعدام انجام نشود. اکنون از صورت گرفتن آن ناامید شدیم. امیدواریم که این اتفاق ناخوشایند بر روند بازسازی عراق تاثیر نگذارد.»
برزیل نیز ابراز عقیده کرد که مجازات صدام به اجرای صلح در عراق منجر نخواهد شد.

معاون مطبوعاتی وزارت امور خارجه ژاپن نیز در واکنش به این امر اعلام کرد که به روند قضایی اتخاذ شده توسط دولت عراق احترام می‌گذارند.
حامد کرزی، رئیس جمهوری افغانستان نیز گفت: «اعدام رئیس جمهوری پیشین عراق اقدام دولت عراق است. ما شکوفایی،‌ خوشوقتی و موفقیت مردم عراق را آرزومندیم.»
ملاعبیدالله خان، یکی از سران طالبان نیز اعدام صدام همزمان با عید قربان را چالشی برای مسلمانان خواند که مرگش روحیه مسلمانان را تقویت می‌کند.
وی تاکید کرد که با اعدام صدام جهاد در عراق تقویت می‌شود و حملات به متجاوزان افزایش خواهد یافت و هزاران نفر با نفرت علیه آمریکا به پا خواهند خاست.

www.baztab.com